Bridgestone különleges abroncsokat gyártott a magyar napelemes autóra

Gumiabroncs96
Gumiabroncs 96' Kft.

A magyar szupertechnológia Dél-Afrika útjait készül meghódítani

Újra Bridgestone abroncsokon startol el a Kecskeméti Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai karának világszínvonalú napelemes autója. Ezúttal a dél-afrikai Sasol Solar Challenge versenyen, szeptember 24 – október 1. között. A megrendezésre kerülő „szuperautó-versenyre” a neves európai, ausztrál, japán és dél-afrikai egyetemek és főiskolák csapatai mellett a startvonalhoz áll a Kecskeméti Egyetem MegaLux autója is, hogy keresztülszelve Dél-Afrikát, Pretoriától Fokvárosig teljesítse aminimum 2100 km-es versenytávot. A világ vezető gumitermék és gumiabroncs vállalata a múlt évhez hasonlóan ezúttal is speciális, kifejezetten a versenyre tervezett és gyártott, ultrakönnyű, alig 1,5 kg súlyú gumikkal segíti a fiatal mérnökökből álló magyar csapatot.

 csütörtök augusztus 18, 2016
 

A Kecskeméti Egyetem GAMF csapata által tervezett MegaLux már múlt évben is hatalmas sikert aratott, amikor az ausztráliai Bridgestone World Solar Challenge versenyen, megelőzve számos világhírű egyetemet, a 46 csapatból a 7. helyen ért célba. Az alig 160 kg súlyú, javarészt szénszál-kompozitból készült magyar napelemes autón összesen hat négyzetméternyi napelemet helyeztek el, az így összegyűjtött energiát pedig egy lítiumion akkumulátor tárolja.

„A MegaLux-on nagyon sokat dolgozott a csapatunk: módosítottunk a futóművén, mérőrendszerrel és adatgyűjtővel szereltük fel, ennek megfelelően teszteltük és optimalizáltuk. Az autó elektromos rendszerében jelentős fejlesztések történtek, így a CAN-bus hálózaton és a telemetrián keresztül még több információt tudunk eljuttatni a követő autókba, ezzel pedig folyamatosan felügyeljük az autó működését és gyorsabban tudunk változtatni a versenytaktikán. Az ausztrál verseny alatt gyűjtött adatok elemzése során világossá vált, hogy mennyire fontos az optimális gumiabroncsnyomás, ezért az új szénszálas kompozit felnikbe szenzorokat építettünk be az új keréknyomás ellenőrző rendszer működéséhez” – mondta Kutasi Zoltán csapatvezető.

A négykerekű, de egy-kerék meghajtással és hidraulikus fékrendszerrel bíró MegaLux akár 130 km/h sebességre is képes, de az ausztrál versenyhez hasonlóan Dél-Afrikába sem csak a sebesség számít majd; az autó teljesítményét és erőforrásait a csapatoknak ugyanis össze kell hangolniuk az útviszonyokkal és az időjárással is. Nem véletlen, hogy az állandóan változó, összesen 9 dél-afrikai várost érintő versenytávot 2014-ben az induló 14 csapatból 10 csapat teljesítette.

Az idei verseny különlegessége abban rejlik, hogy nem időre, hanem távolságra megy: a csapatok a kötelezően érintett városok mellett minden nap további „köröket” futhatnak, így a csapatok helyezése a megtett km-ektől függ. A minimális versenytáv 2100 km, de a szervezők szerint egyes csapatok akár 4000-6000 km-et is futhatnak a verseny nyolc napja alatt. A magyar napelemes autóra ezért a Bridgestone innovatív, csak Japánban készülő ologic technológia alapján készült gumikat szállított. Az ologic technológia alapján készült abroncsokra keskeny abroncsszélesség és nagy kerékátmérő jellemző. Ennek is köszönhető,hogy csökken a menet közben fellépő abroncsdeformáció és az ezzel járó energiaveszteség. A BMW i3 elektromos autókra is ologic abroncsok kerülnek gyári szerelésként.